štvrtok 10. septembra 2015

Kuriózne zákutia sveta: Travelling - Cincinnati's Subway system


Zdravím.
Ubehol už nejaký čas od posledného príspevku do rubriky Before I Die, ľudovo povedané - čo chcem stihnúť ešte predtým, než otrčím kopýtka. Ako tak prezerám blogy od iných autorov, často narážam na články práve tohto typu, ale temer každý je na jedno kopyto. Krátky slovný úvod a potom už iba obrázky stiahnuté z internetu, navyše bez uvedenia hocijakého zdroja. Ja to robím trošku iným štýlom, a síce tak, aby článok mal aj nejakú úroveň, zároveň, aby som sa vyhla potencionálnemu plagiátorstvu (uvádzam zdroje) a vrámci cestovania sa zameriavam iba na jednotlivé oblasti. Neviem, ako sa to páči vám, ale mne tento formát skutočne vyhovuje. Ak by ste voči nemu mali výhrady, určite vyjadrite svoj názor v komentároch a ja sa s kozmetickými chybičkami krásy pokúsim vysporiadať. Teraz som si uvedomila, že to možno vyznie voči ostatným bloggerom arogantne, ale nie, nemyslím to vôbec zle. Každý nech si robí články podľa vlastného uváženia, nemám nič proti alternatíve "Before I Die obrázky".

Každopádne, vráťme sa nazad k hlavnej téme tohto článku pretože ako už býva zvykom, na začiatku sa vždy rozkecám o nepodstatných veciach a vás to popri čítaní určite nudí k smrti. A samotný názov dnešného príspevku a aj miesto je skutočne veľmi zaujímavé a možno trochu tajomné, takže to nechcem nijakým spôsobom kaziť.

Zdroj: zfein.com
Každý človek, ktorý ovláda angličtinu aspoň na tej základnej úrovni už z vyplývajúceho názvu vie, že sa opäť jedná o pomerne netradičné miesto. Existuje americká a anglická angličtina, čo je pochopiteľné a slovíčko "subway" momentálne patrí práve Američanom. Samozrejme, tento výraz existuje aj u Britov, ale znamená čosi úplne iné. Preklad tohto slova je teda metro pre tých, ktorí sa s týmto cudzím jazykom až tak nekamarátia, alebo sa iba učia absolútne základy angličtiny (ahoj, mami). Ak by bol náhodou niekto z vás zvedavý, u Britov to znamená čosi ako podchod pod cestou pre chodcov.

Cincinnati's Subway system ma zaujal hneď od počiatku, v podstate už zo samotného názvu. Tí, čo chodia na náš blog pravidelnejšie možno vedia, že som nedávno čítala dve knihy od Dmitryho Glukhovského, a síce Metro 2033 a Metro 2034. Post-apokalyptická téma a celý ten tajomný nádych v metre ma zaujímal a bola som unesená z toho, že sa niekomu podarilo vymyslieť práve čosi takéto. Metrá patria medzi moje obľúbené knihy a už sa nemôžem dočkať, kedy vyjde aj 2035. Tesne po dočítaní druhej časti som narazila práve na Cincinnati's Subway system a v danom momente to vo mne evokovalo tie diela od Glukhovského a fantázia sa rozbehla na plné obrátky. Pri obrázkoch som si predstavovala temné prostredie a niekoľko stoviek ľudí žijúcich na stanici, všakovaké príšery z knihy a Arťomov a Hunterov príbeh zrazu nabral na reálnosti. Zamyslela som sa nad tým, čo ak sa to skutočne môže stať? Bol by život v metre vôbec možný, najmä keď práve z tohto opusteného miesta môžeme vidieť, v akom stave sa nachádza a v akých podmienkach by ľudia žili? Je to zaujímavé, nemyslíte? 
Vchod do metra; zdroj: wikipedia.com
Metro pod ulicami mesta Cincinnati má už niekoľko desiatok rokov - opustené stojí napoly vybudované od dvadsiatych rokov minulého storočia. Pod zemou sa nachádza komplex spletitých a tajomných, niekedy hrôzu naháňajúcich tunelov. Tie sú prepojené štyrmi stanicami. Istotne vám už zišla na um otázka, že prečo je tento podzemný "svet" opustený. Je to jednoduché a napovie vám istotne takzvaný "zdravý sedliacky rozum." Má ho každý z nás, nebojte sa. Budovanie bolo zastavené kvôli nedostatku financií a určite sa v tom období vyskytli aj nejaké politické spory, ktoré do výstavby zasiahli. Cincinnati's Subway system je zároveň najväčším opusteným metrom v Spojených štátoch.

Pochopiteľne, nebolo nikdy používané a ani spustené, veď ho ani nestihli dostavať. Prvotne mali začať s jeho výstavbou skôr, ale tento proces sa musel posunúť a na chvíľu aj odložiť kvôli Prvej svetovej vojne. Dĺžka týchto podzemných tunelov je okolo 3,5 kilometra, to znamená, že keby ste sa v ňom ocitli sami a len so slabou baterkou, určite by ste si počas tých kilometrov nakadili do gatí. Zdá sa, že to nie je dlhý úsek, ale treba brať do úvahy, že ostať v metre sám v tme bez žiadnej únikovej cestičky a niekoľkokilometrovej cesty pred sebou je už poriadny adrenalín. A strach príde v momente s prvou mrazivou myšlienkou na krysy, hrôzostrašné tiene, na niekoho, kto vás iste sleduje a podobne. A čerešničkou na torte sú reálne predstavy monštier z kníh od Glukhovského. To je ale zábava, však? Je nutné podotknúť, že drvivá väčšina obyvateľov mesta Cincinnati ani len netuší, že sa pod ich nohami nachádza tento tajomný, vábivý komplex širokých tunelov.
Zdroj: cincymap.org
Pod neúspech sa podpísala okrem iného aj Druhá svetová vojna a rastúca popularita automobilov. Dvakrát ročne sa do tohto metra konajú výpravy lokálnym múzeom a skupinka zvedavých turistov a cestovateľov môže zažiť tú atmosféru na vlastnej koži. Vám je určite jasné, že ja by som sa tam rada dostala nejakou ilegálnou cestou, najlepšie s priateľom po boku, aby celé metro a všetky jeho stanice patrili aspoň na hodinku nám.

Na internete si môžete vyhľadať mnoho informácií, je ich tu naozaj požehnane, a preto vám sem nebudem vypisovať šírku a výšku metra a ani nič podobné. Tie samotné údaje nie sú až také zaujímavé, takže ak by ste sa o Cincinnati's Subway systéme chceli dozvedieť viac, určite navštívte srýka Google a tetu Wikipédiu (anglickú, pochopiteľne).
Budovanie metra; zdroj: google.com
Tak čo? Zaujala vás táto "pamiatka" alebo by ste sa radšej od takýchto úkazov držali na míle ďaleko? Pôsobí to na vás vzrušujúco, či preferujete pokojnú destináciu bez nebezpečenstva ujmy na zdraví (aj keď úplne bezpečne nie je nikde, že)? Určite sa o svoje pocity a názory na tento komplex podeľte do komentáru, prípadne zanechajte odkaz na nejaký zaujímavý článok o metre, ktorý sa vám podarilo nájsť. Veľmi rada si ho prečítam. Za každú spätnú väzbu som veľmi vďačná a neskutočne si vážim váš čas, ktorý ste do tohto článku investovali. Dúfam, že som aspoň trochu rozšírila vaše obzory a podnietila vás k vyhľadávaniu zaujímavých destinácií. Prajem vám príjemný zvyšok dňa (večera)!
Charlotte.

2 komentárov:

  1. ja zbožňujem tieto Vaše nápady na miesta - sú také dokonalo originálne. :)

    http://booklovers-world.blogspot.com

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujeme krásne! :)
      Doteraz som pridávala čosi do tejto rubriky iba ja, ale už aj Fay má predpísaných zopár zaujímavých článkov na super miesta, takže sa máš určite na čo tešiť! :)
      Charlotte.

      Odstrániť

© knižné univerzum 2012 | Blogger Template by Enny Law - Ngetik Dot Com - Nulis