utorok 17. novembra 2015

Prišelci #4: Moja prvá kniha v spolupráci, ďakujem, YOLi!

Zdravím vás, milí čitatelia!
Nemôžem si pomôcť, som úplne nadšená a natešená zo života. Včera som prežila jeden z najkúzelnejších dní za posledné obdobie a večer po príchode na mňa dokonca čakalo ďalšie úžasné prekvapenie! Pred nedávnom som sa odvážila napísať trom vydavateľstvám tesne pred súťažou so záujmom o spoluprácu a tak trochu zistiť, ktoré je to najlepšie a má ľudský prístup k svojim zákazníkom a poprípade záujemcom o spoluprácu. Napísala som do Motýľa a s malou dušičkou som sa odvážila napísať aj YOLi a Fragmentu. Poviem vám na rovinu - nečakala som, že sa mi niekto ozve a keď už, tak že to bude odmietnutie. 

Avšak, na náš blog sa usmialo šťastie a spomedzi troch vydavateľstiev mi do niekoľkých dní odpísalo YOLi. Ako jediné sa zachovalo veľmi férovo a trúfam si povedať, že možno iba ľudia z YOLi si skutočne prečítali môj e-mail. V odpovedi boli celkom úprimní a vedeli rovnako dobre ako ja, že nemáme veľmi starý a skúsený blog, že v podstate iba začíname a snažíme sa zlepšovať. Napriek tomu sa odvážili zariskovať a na skúšku mi odoslali jeden knižný titul. Už iba v momente ich odpovede som pomaly skákala od radosti a nedokázala som tomu uveriť! Pre skúsených a ostrieľaných blogerov s množstvom spoluprác to môže byť malina, ktorá sa dá prežiť jednoduchým mávnutím ruky, ale pre náš blog je to okrem Audiotéky prvá naozajstná spolupráca. Respektíve, náznak spolupráce pretože predsa len - je to iba na skúšku, však? Nuž, stále mám z toho rovnakú radosť a ich odpoveď by som si nesmierne cenila aj keby bola záporná. Komunikácia je dôležitá a už len ochota reagovať na e-mail ukazuje charakter osobnosti. 

Minulý utorok mi odoslali knihu a odvtedy som sa na ňu neuveriteľne tešila, bola som tak nadšená, že som odložila rozčítanú Atramentovú smrť od Cornelie Funkeovej a pustila sa do tohto diela hneď včera, keď mi dorazila. S pokojným svedomím môžem prehlásiť, že moje nadšenie sa odrazilo nasledovným spôsobom: najprv som si ohmatala knihu akoby som sa snažila zistiť, či je naozaj reálna a či sa mi to nesníva (áno, niektoré veci trochu preháňam, ale aj o tomto je život), potom som si ju dôkladne poprezerala a poprevracala do všetkých možných strán a uhlov pričom som okamžite vedela, že tú obálku nekonečne zbožňujem a je to asi kniha s najkrajšou obálkou, akú mám v poličke, a na záver som začala čítať. Výsledkom je, že sa nachádzam už v druhej tretine a - som do tých príbehov zamilovaná! 

Titul som si chcela zadovážiť pôvodne v angličtine už približne poldruha roka, ale peňazí bolo stále málo a po vydaní slovenskej verzie ma lákala aj táto. Hlavne preto, že YOLi robí nádherné obálky s nádychom čarovnosti a už dlhšiu dobu som si od nich chcela čosi kúpiť. Nesmelo oťukať preklady a stretnúť sa po prvýkrát s ich tvorbou. Podarilo sa a už som spomínala, že som absolútne nadšená!

Sama tento darček nenazývam recenzným výtlačkom a čosi také z mojej pusy ani počuť nebudete. Je nehanebné takto nazývať pozornosti od sponzorov a nezáleží na tom, že o knihe/produkte skutočne napíšete recenziu. Píšem recenziu na každé jedno dielo, ktoré mi prejde rukou nehľadiac na to, či sa jedná o básničky k povinnej literatúre alebo fantasy knihu,odhliadnuc aj od toho, či som si za ňu platila sama, dostala od rodičov, alebo dostala ako "darček" na spoluprácu. Táto knižka je pre mňa rovnako plnohodnotná ako všetky ostatné čo som si kúpila sama, alebo mi na ne prispeli rodičia, či priateľ. Ba má dokonca aj väčšiu hodnotu - je výsledkom mojej práce a času, ochote zlepšovať sa a nebáť sa novej výzvy v podobe napísania e-mailu (a to som neskutočne hanblivý človek, hádajte ako dlho mi trvalo spísať taký e-mail). Je výsledkom toho, že o moje reči a skromné názory má niekto záujem a ochotu skúsiť to aj formou spolupráce. Prvotne som bola za odpoveď dojatá pretože to pre mňa znamená veľa a nedokážem sa YOLi dostatočne odvďačiť.

A ak vám môžem odporučiť naozaj férové vydavateľstvo, s ktorým je radosť spolupracovať nie len vo forme spolupráce, ale aj formou objednávania kníh, určite odporúčam práve YOLi. Okrem atraktívnych kníh pre mládež majú aj skvelý prístup a milý personál, a ten vám odpíše odpoveď naozaj na hocičo, čo budete chcieť. Teda, aspoň ja mám z nich taký pocit a nemôžem na nich povedať krivé slovo. Mimochodom, všetky tieto pocity sú moje vlastné a tento článok v podstate nemusel vôbec vzniknúť keďže to nebolo podmienkou spolupráce a ani odo mňa nikto nič také nepožadoval. Píšem vám to sama, z vlastnej vôle pretože si stojím za názorom, že akákoľvek inštitúcia čo robí svoju prácu dobre a kvalitne si zaslúži prezentáciu. 

Berte to akoby som bola vaša známa, stretli by sme sa na rohu rušnej ulice a ja by som vám nadšene ukazovala najnovšiu knihu s tým, že to vydavateľstvo je naozaj dobré a pokiaľ hľadáte diela tejto vekovej skupiny, určite môžem odporučiť ich. Zakladám si na vnútorných pocitoch zo všetkých vecí - ak je na mňa v kaviarni pani za pokladňou milá a usmieva sa, robí si svoju náplň práce perfektne, usmejem sa nazad a posuniem informáciu o skvelej kaviarni ďalej. Ak je tá ženská hnusná a nepríjemná, taktiež vyjadrím svoj názor ďalším známym s tým, aby tam v živote nevstúpili. To bol len taký malý príklad a dúfam, že ste pochopili cieľ môjho rozprávania. Nerobím to, aby som sa zavďačila. Na to nech majú blogy iné, prízemné blogerky. Robím to preto, aby som vám prezentovala svoju mimoriadne dobrú skúsenosť s vydavateľstvom (keď som malá zlú skúsenosť s e-shopom Megaknihy, napísala som vám to v tomto unboxingu).

Fajn, tuším som sem vypísala všetky nahromadené pocity a aj vám riadne objasnila situáciu. Spoločne sa teda vrhnime na štvrtý unboxing od Aniky. Počas svojich drístov som vám neprezradila o aký titul sa jedná a pochybujem, že to niekto z vás uhádol. Nechcem vás však dlhšie napínať!

Kniha bola precízne zabalená v obálke s výstelkou bublinkovej fólie, aby sa zabránilo akémukoľvek možnému poškodeniu. Cením si, že to neposlali v krabici alebo ledabolo zabalenom kartóne keďže som sa stretla už aj s takouto formou zabalenia. Balíček je jednoduchý a zvnútra počuť tiché praskanie bubliniek (čo urobilo neskutočnú radosť mojej mamke, týmto by som ju chcela pozdraviť pretože článok určite číta).

Po otvorení na nás už zvedavo vykúka spodná strana knihy a okrem jemného náznaku obálky ešte asi neviete, o čo sa jedná. Okrem knihy sa v balíku nenachádza nič, žiaden prebytočný papier alebo tie papierové srandičky čo tam zvyknú niekedy dávať.

Nech sneží od troch skvelých autorov. Tri krátke poviedkové príbehy vhodné akurát ku kope snehu, jemnému štipľavému mráziku a nízkym teplotám. Je škoda, že pri čítaní mi atmosféru nedodáva práve ten sneh, ale to vôbec nevadí. Určite si v zime urobím re-reading lebo už teraz vám môžem prezradiť, že kniha sa mi zatiaľ páči a to som už načala tretí, posledný príbeh. Knihu odporúčam každému, kto je naladený na sladkú romantiku bez zvratov, žiadne zlé udalosti alebo nebezpečné bytosti. Príbehy zasadené do bežného života poukazujú na to, že takéto čosi sa môže ľahko stať hocikomu z nás, a preto by sme sa nemali brániť dobrodružstvu a novej výzve. 

Young adult literatúra so všetkým, čo k tomu patrí! Zatiaľ fandím, čo sa romantiky týka, prvému príbehu od Maureen Johnsonovej, a v dobrodružstvách vedie John Green (tento výlet by som mohla nazvať aj Papierovými mestami v kratšej verzii a zimnom prevedení). Som zvedavá na tretiu story od Lauren Myraclovej a na recenziu sa môžete tešiť už čoskoro. Ako samu seba poznám, dnes to mám dočítané a vo štvrtok spísané! Ešte na záver - je mi ľúto, že kniha nie je sfotená tak dobre, aby vám mohla ukázať tú neskutočnú dokonalosť obálky, ale pokúsim sa vám to vynahradiť v recenzii lepšími fotkami.

Máte radi knihy tohto žánru? Čítali ste už Nech sneží (nezáleží na verzii)? Ako sa vám príbehy páčili, ktorý bol váš najobľúbenejší? Akú skúsenosť máte s YOLi vy (objednávanie/spolupráca)? Určite mi vaše postrehy a odpovede zanechajte v komentároch, veľmi si to vážim. Dúfam, že článok niekomu pomohol alebo ho aspoň máličko navnadil na túto vianočne naladenú knižôčku! Prajem vám krásny zvyšok voľného dňa, milí čitatelia.
A.

22 komentárov:

  1. Gratulujem k prvej spolupráci, respektíve náznaku, verím, že sa zo skúšky stane plnohodnotná spolupráca.:) Knihu som nečítala, ale viem si predstaviť, že to počas Vianoc rada napravím.:)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem veľmi pekne! Snáď sa to v dobré obráti, ale aj táto jedna skúška stojí za to a už teraz so sebou priniesla mnoho skúseností. Je to sladká romantika, ktorá sa hodí presne na to klasické zimné obdobie, takže až bude sneh a budeš mať chuť na niečo bez väčšej zápletky, nevinné a istým spôsobom aj naivné, toto je tá správna voľba. :)
      Charlotte

      Odstrániť
  2. Souhlasím, že Yoli má opravdu skvělé knížky :)
    Přeju příjemné čtení :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem pekne za milé prianie. :) Tie obálky sú úžasné a výber toho, čo preložia tiež. Na zozname pre Ježiška mám pár kníh od nich (Ak zostanem, Kam zmizla a Kráľovná z Tearlingu), tak sa mi možno niečo splní a Ježiško, čítaj mamička, mi to prinesie. :)
      Charlotte

      Odstrániť
  3. Blahopřeji k spolupráci.
    http://kniho.blogspot.cz/

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem krásne, mám veľmi veľkú radosť. :)
      Charlotte.

      Odstrániť
  4. Gratuluju ke spolupráci! To je sen :3 ..Tu knížku si plánuju pořídit! Tak pěkné čtení:)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem veľmi pekne! :3 Áno, aj pre mňa to bol sen a hľa, splnil sa. :)
      Určite môžeš čakať recenziu, ak by si náhodou bola na pochybách, snáď už zajtra. Ďakujem! :)
      Charlotte.

      Odstrániť
  5. Gratuluji k první spolupráci :)
    Knížku mám v AJ, ale ještě jsem se k ním prostě nedostala :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem krásne!
      V angličtine som ju chcela aj ja, ale nepohrdnem ani slovenčinou a preklad je super, nemám s ním žiadny problém. Síce je pravda, že tie Greenovky sú také, že najlepšie vyznejú v originálnom jazyku a jeho príbeh v Nech sneží je tiež taký, že najvtipnejšie by to bolo v AJ, ale to vôbec nevadí. :D
      Charlotte.

      Odstrániť
  6. Gratuluji ke spolupráci, zasloužíš si to! :) ta knížka má moc hezký obal :)
    Denisse Beauty

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem pekne! Snažila som sa a stále sa snažím, zlepšujem a toto je pre mňa ďalšou cennou a užitočnou skúsenosťou. :) Áno, obal je absolútne "stunning" ako by sa to povedalo v angličtine a rada sa naň len pozerám, keď zrovna nečítam. :D #weirdfetishesbyCharlotte
      Lotte.

      Odstrániť
  7. Srdečne blahoželám k spolupráci. :) Ozaj ma to teší pretože váš blog si to zaslúži a ľudia z YOLi určite nebudú ľutovať. Cením si tvoju úprimnosť, pretože v dnešnej dobe je len málo blogov, na ktorých sa dozvieš naozaj pravdu. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem krásne! Vážim si to. :) Ja som vždy bola za pravdu pretože som tak trochu idealista a mám rada spravodlivosť a férový prístup. :)
      Charlotte.

      Odstrániť
  8. Mám ji už půl roku v angličtině a šetřím si ji na prosinec, kdy pak taky budu psát recenzi. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To by som chcela aj ja, ale recenziu treba napísať. :) Určite si urobím v decembri povinný re-reading. :3
      Charlotte.

      Odstrániť
  9. ja si Let it snow už od minulého roka šetrím na vianoce :)) Samozrejme gratulujem k spolupráci :) A tiež Vás chcem pozvať na súťaž na našom blogu o knihu Dám ti aj slnko!

    http://booklovers-world.blogspot.sk/2015/11/sutaz-takto-sa-vsetko-zacina.html

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem! Ja si urobím povinný re-reading v decembri a už teraz sa na to teším. :) Do súťaže sa chcem zapojiť. :3
      Charlotte.

      Odstrániť
  10. Júj, gratulujem k spolupráci a verím, že to neostane len pri titule skúšobná. YOLI je podľa mňa úžasné a naozaj má skvelý prístup k ľuďom (milujem ich statusy na FB ♥) a tie obálky, moje nervy, NAJKRAJŠIE!!! :D (inak Nech sneží som akurát dnes obdivovala v kníhkupectve...no krása, čo iné môžem k tomu povedať :D ) Tak, teším sa na recenziu a teším sa s tebou (moja prvá spolupráca sa nedá nazvať spoluprácou keďže mi poslali knižku, dala som jej nízke hodnotenie a odvtedy nič...nuž, aj to sa stáva, možno len na mňa zabudli, neviem, ale mrzí ma to, pretože som vážne s nimi chcela spolupracovať...tak hádam sa to raz podarí :)) )

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem krásne, Mony! Súhlasím, YOLi má neskutočné obálky a ich statusy tiež povinne sledujem, vlastne mi ich už dlhší čas vyhadzuje ako prvé. :) Nech sneží ma dostalo svojou obálkou a v knihe sa nachádza taký ten typický tupý humor od Greena v jeho príbehu, takže spokojnosť. :3 Recenzia vyjde nakoniec zajtra (v nedeľu), určite si ju potom prečítaj, možno ťa nabudím. :)
      Takéto spolupráce nemám rada, veď nie každému môže sadnúť daná kniha. Ľudia, čo nevedia zniesť aj kritiku by nemali pracovať na pozíciách, kde sa s kritikou stretnú veľmi často. :)
      Charlotte.

      Odstrániť
  11. čosiii to je aké super!!! dúfam že to vyjde aj dlhodobo!!
    čo sa knihy týka tak som ju nečítala, ale 2/3 autorov poznám a mám celkom rada, takže isto sa k nej raz dostanem!! :) -M.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Hejže. :3 Áno, aj ja dúfam. Snáď sa im môj formát recenzie bude pozdávať. :) Ja poznám iba Greena a ako naschvál sa mi od neho páčil príbeh najviac, potom ešte od Maureen Johnson a najmenej asi od Lauren Myracle. :D Môžeš sledovať blog, zajtra by som chcela pridať recenziu, možno ťa to nabudí/odradí. :D
      Charlotte.

      Odstrániť

© knižné univerzum 2012 | Blogger Template by Enny Law - Ngetik Dot Com - Nulis